Pokud trpíte na tenké, lámavé nehty, problémy s pokožkou nebo dokonce popraskanými koutky úst, hledejte příčinu ve stravě a především v nedostatku vitaminů skupiny B.
„Všem těmto a dalším podobným problémům můžete předcházet pestrou stravou. Vitamin B2, tzv. riboflavin, je obsažen v mléčných produktech, mase a zelenině. B7 neboli biotin získáte z vajíček, ořechů či sojových bobů. A nakonec B5, kyselina pantotenová, která hraje důležitou roli pro regeneraci buněk, je obsažena ve vajíčkách, luštěninách, mléce a celozrnných produktech,“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Kabelková, která zdůrazňuje důležitou roli i dalších vitaminů – A, E a C, ale i nepostradatelných minerálů.
Vitamin A totiž přímo působí na vzhled naší pokožky, pomáhá ji chránit před vysoušením a přirozeně ji vypíná. K jeho zdrojům patří například mořské ryby, mléko, sýry nebo játra. Vitamin E, posilující vazivovou tkáň, slouží jako důležitý antioxidant pro ochranu před škodlivými vlivy UV-záření a ztrátou hydratace. Najdete jej například v ořechách, celozrnných produktech a za studena lisovaných olejích. „Lidem, kteří trpí lámavými nehty a popraskanou pokožkou, se doporučuje také zvýšit příjem zinku, obsaženého v hovězím mase, mořských rybách, vejci, mléčných a celozrnných výrobcích nebo paraořeších či slunečnicových semínkách,“ říká výživová poradkyně.
Pro lokny jako z reklamy
Pro výživu vlasů jsou rozhodující sirné aminokyseliny v kombinaci s vitaminy a minerály, které nesou hlavní živiny pro tvorbu keratinu. Ten je pak základní stavební bilkovinou, která tvoří strukturů vlasů, ale také nehtů. Každá buňka v těle obsahuje keratinová vlákna, ve vlasech a nehtech je jich však nejvíce. „Nejlepším zdrojem aminokyselin, které jsou pro výživu vlasů klíčové, je vaječný bílek. Obsahuje totiž cystein a methionin. Z dalších se pak jedná o maso a mléčné výrobky,“ upozorňuje Ivana Kabelková s tím, že rostlinné bílkoviny jsou méně vhodné, protože mají nízký obsah některých růstových aminokyselin, především lysinu.
Z vitaminů pak kvalitu vlasů ovlivňuje hlavně vitamin B7 (biotin) a B5 (kyselina pantotenová). Z minerálních prvků je to především zinek, vápník a hořčík. „Nezapomínejte ale ani na křemík, jehož přírodními zdroji jsou celozrnné cereálie, luštěniny, zelenina a bylinky jako kopřiva nebo přeslička rolní. Právě ten zajistí zvýšenou odolnost a zdravý lesk,“ vysvětluje výživová poradkyně.
Ivana Kabelková je výživová poradkyně programu 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan