Dřív se před konzumací tuků varovalo. Pokud však sledujete moderní trendy, víte, že nízkosacharidové diety, jako je paleo a keto, které jsou velmi oblíbené, tuky doporučují. Poukazují tak na to, že zdravý tuk, tedy ten, který tělo přijme z ořechů, semen, sýrů, vaječných žloutků, olivového oleje a mnoha dalších potravin, tělo potřebuje. Hraje totiž řadu důležitých rolí ve fungování organismu. Proč se bez něj neobejde?
Udržuje tělo v teple
Ostatní na sobě mají tričko, vy se třesete zimou i v huňatém svetru. Jedná se o jednu z výmluvných známek nedostatku tuků ve stravě. Bez nich se tělo není schopné zahřát na optimální provozní teplotu.
Přispívá ke vstřebávání živin
Některé vitaminy jsou rozpustné v tucích, což znamená, že tuk z potravy je nezbytný, aby je organismus mohl plně absorbovat trávením.
Podporuje paměť i soustředění
Jedním z největších tipů od neurologů, jak zlepšit zdraví a fungování mozku, je konzumace zdravých tuků, včetně omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Pokud se tedy chystáte na test, nebo chcete podpořit paměť, posvačte nějaké ořechy či avokádo.
Pečuje o dýchání
Ne, to není vtip. Plíce jsou pokryty látkou vyrobenou z nasycených tuků – druh obsažený v plnotučných mléčných výrobcích, másle a kokosu. Pokud nejíte dostatek těch nasycených, může dojít ke zhoršení zdraví plic. Ostatně, některé studie se již zabývají vazbou mezi konzumací tuků a astmatem.
Stará se o reprodukční systém
Příjem tuku je zásadní pro udržení rovnováhy hormonů, jako je estrogen a testosteron, a tím i funkčnost reprodukčního systému. V některých extrémních případech studie naznačují, že omezení tuku v potravě může vést dokonce až k neplodnosti.
Omezuje výskyt vrásek
Zdravá, zářivá a mladě vypadající pleť? Tuky to zařídí. Jsou důležité pro prevenci vrásek a tvorbu nových kožních buněk, které nahradí ty opotřebované nebo odumřelé. Zároveň se postarají o lesk vlasů, jejich rychlejší růst a sílu. Jelikož jsou totiž nápomocné při vstřebání vitaminů a minerálů, zajištují přísun a zpracování těch správných živin.
Snižuje krevní tlak
Tuky pomáhají snižovat krevní tlak. Stačí trochu sodíku navíc, třeba ve slanině a sýru, a krevní tlak stoupá. Vědci však poukazují na to, že zvýšení příjmu tuků (zejména těch mononenasycených) krevní tlak snižuje. Z tohoto důvodu v kuchyni často používejte olivový olej.
Zdroje: All About Fats: Why You Need Them in Your Diet; Why We Actually NEED To Eat Fat In Our Diets