Nadměrné množství cukru v jídelníčku, ať už v podobě sladkostí či potravin obsahujících přidaný cukr, může vést ke vzniku srdečně-cévních onemocnění, hrozí riziko některými typy rakoviny, vznik cukrovky II. typu a obezity.
„Ačkoliv se snažíme příjem cukru omezit, je docela snadné podcenit jeho celkové množství v jídelníčku. Důvodem je skrytý cukr v celé řadě potravin a nápojů,“ upozorňuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse a dodává, že problém představuje i to, že mnohé z těchto potravin nevnímáme jako sladké, tedy nás ani nenapadne, že v nich je tolik cukru.
Není light jako light
Největším rizikem, a to nejen z pohledu skrytého cukru, představují průmyslově vysoce zpracované potraviny. Zbystřit bychom však měli i v tehdy, když potravina disponuje nálepkou jako light či low fat.
„Tyto potraviny velice často obsahují kvůli sníženému množství tuku více cukru než jejich klasické verze,“ vysvětluje výživová poradkyně.
Které konkrétní potraviny nás mohou množstvím skrytého cukru překvapit?
Kečup
Kečup se řadí mezi nejoblíbenější ochucovadlo na světě, zvláštní oblibu má pak u dětí. Naneštěstí velká spoustu produktů vyskytujících se na našem trhu je průmyslově zpracovaná, s vysokým obsahem cukru a dalšími přídavnými látkami.
Přitom průmyslově zpracovaný kečup lze jednoduše nahradit. Čerstvá rajčata vložte do hrnce s bylinkami a vařte. Ostatně nějak takhle to dělá i Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina, který na trh uvedl stoprocentní přírodní kečup, který neobsahuje škrob, barviva ani jinou chemii.
Nízkotučný jogurt
Nízkotučný jogurt láká svým názvem, ve skutečnosti však většina těchto produktů obsahuje nejen cukr, ale i glukózo-fruktózový sirup, umělá sladidla a zahušťovadla.
„Dejte raději přednost jogurtu střední tučností nebo neochucenému bílému jogurtu do 3,5 % tuku a ochuťte si ho sezónním ovocem nebo trochou medu,“ radí Věra Burešová.
Salátová zálivka
Velká mísa čerstvého salátu je pro tělo prospěšná z hlediska živin a vysokému obsahu vlákniny, jenže pokud salát zalijete běžnou zálivkou či dresinkem, stane se ze zdravého jídla jídlo plné cukru.
„K ochucení čerstvých salátů, ale i polévek, omáček, marinád na zeleninu či maso, dipů a majonéz doporučuji naše ochucené bylinkové octy, které obsahují pouze přírodní ingredience, jako jsou bylinky, koření nebo třeba zázvor,“ doporučuje Martin Kudera.
Stejně tak si ale můžete vytvořit vlastní salátovou zálivku. Stačí smíchat kvalitní olivový olej s citronem, limetkou nebo vinným octem a ochutit čerstvými či sušenými bylinkami, česnekem, trochou hořčice a menším množství kvalitní soli a pepřem.
Ochucená káva
Patříte mezi milovníky ochucené kávy s pořádnou dávkou šlehačky posypané karamelovými kousky? Obsažené množství cukru vám nejspíš vyrazí dech.
„Málokdo si uvědomuje, že ochucené cappuccino nebo caffè macchiato může obsahovat takové množství kalorií, že se to vyrovná obědu. Chcete-li si dopřát kávový nápoj, je ideální variantou čistá káva (espresso) bez cukru, sirupu a dalších ochucovadel,“ radí Věra Burešová.
Příjem cukru a kalorií si hlídejte i v případě, že pijete kávu s mlékem.
Mléčná čokoláda
Pokud si chcete zamlsat, mléčná ani bílá čokoláda nejsou zrovna tou správnou volbou. Věděli jste, že 100 gramová mléčná čokoláda může obsahovat až 60 gramů cukru a bílá dokonce ještě víc?
„K uspokojení chutí na sladké je dobrou variantou kvalitní vysokoprocentní čokoláda nebo můžete vyzkoušet tahinádu, což je sezamový krém, který vychází z tahini pasty a chutí připomíná krémovou čokoládu, akorát je bez palmového oleje a přidaného cukru. Přirozeně sladkou chuť dodávají tahinádě datle,“ dává svůj tip Martin Kudera.
Nicméně i u zdravějších variant sladkostí si hlídejte příjem, protože i když je potravina zdravá, neznamená to, že neobsahuje kalorie.
Přidaný cukr v potravinách nepotřebujeme
Ačkoliv se v životě bez cukru zcela neobejdeme a do určité míry z něj můžeme i těžit, co se týká přidaného cukru v potravinách, tak jeho konzumace není nutná. Celkový příjem cukru kvůli skrytého cukru naopak zbytečně roste, což může přispět ke vzniku mnoha onemocnění.
Nejlepší cestou je tak příjem přidaného cukru co nejvíce omezit.
Zdroj: TZ Naturhouse + Farma Živina