Co představuje největší zlo?
Ačkoliv se neustále upozorňuje na škodlivost cukru, skutečným nepřítelem našeho zdraví, ale i štíhlé postavy jsou průmyslově zpracované potraviny. Podrobněji o tom pojednává studie Dr. Kevina D. Halla, ve které se mimo jiné píše právě o tom, že průmyslově ultra zpracované potraviny způsobují nadváhu až obezitu a jsou hlavním viníkem civilizačních chorob. Škodlivost těchto potravin potvrzuje i Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina, který tvrdí, že průmyslově zpracované potraviny jsou nejen plné chemických látek, tzv. éček, které zvyšují trvanlivost, mění jejich vzhled, chuť, vůni i texturu, ale jako problém vidí také to, že se k jejich výrobě obvykle používají levné plodiny a suroviny.
Tak proč je jíme? Obrovskou měrou se na tom podílejí reklamy, do kterých potravinářské firmy investují obrovské množství peněz. Masivní a často až agresivní propagace průmyslově zpracovaných potravin způsobuje, že se tyto potraviny snadno stávají běžnou součástí našeho jídelníčku či dokonce uvěříme tomu, že se jedná o zdravé jídlo.
Když se z jídla stane závislost
Není to však pouze reklama, která nás nutí jíst průmyslově zpracované potraviny. I když to nelze vztáhnout na všechny potraviny z této skupiny, tak mnohé z nich je možné koupit za pár korun. A na to, zvlášť v dnešní době, kdy jde vše cenově rapidně nahoru, lidé zkrátka slyší. Mimo to jsou tyto potraviny k dispozici takřka na každém rohu. Nemusíme je tedy složitě shánět a co je nejhorší – skvěle chutnají, voní i vypadají! Jde však jen o pozlátko. Co se tím myslí?
„Většina těchto potravin sice působí i chutná lákavě, ale z nutričního hlediska se jedná o chudé potraviny. Navíc mají velmi nízkou sytící schopnost, takže jich sníme zbytečně hodně a bez jakékoliv přidané hodnoty. Kromě toho na nich vzniká závislost,“ varuje hlavní trenérka Tereza Kompánková z Fitness Clubu Contours.
Zajímavost: Věděli jste, že průmyslově zpracované potraviny obsahují velké množství nekvalitních tuků, sacharidů a obvykle mají i nepřiměřeně vysoký obsah kalorií? Zato obsah vitamínů, minerálních látek, vlákniny či kvalitních bílkovin je naopak velmi nízký. Koukněte na složení na etiketách průmyslově zpracovaných potravin. Mluví za vše!
Hrozí obezita i vysoký cholesterol
S konzumací průmyslově zpracovaných potravin je úzce spojen vznik civilizačních chorob (obezita, cukrovka II. typu, vysoký cholesterol a krevní tlak, či dokonce zvýšené riziko vzniku nádorových onemocnění). Potvrzeno to bylo v několika různých studií.
Vzniku obezity při vysoké konzumaci průmyslově zpracovaných potravin se věnovali například v Brazílii, kde vědci došli k závěru, že kvůli vysoké konzumaci levných průmyslově zpracovaných potravin je v brazilských domácnostech vyšší prevalence nadváhy a obezity, a to ve všech věkových skupinách. Podle jiné studie je zvýšené i riziko rakoviny.
Chcete být štíhlí? Jezte přirozené potraviny
Abyste se cítili dobře, byli jste zdraví a štíhlí, stačí poslouchat vaše tělo. Jenže levné potraviny, které jsou z velké části tvořeny průmyslově zpracovanými potravinami, nejsou pro tělo přirozené. „Tvoří-li základ našeho jídelníčku, nemůžeme s nimi zhubnout, jelikož intuitivní stravování, kdy nám stačí poslouchat naše tělo a nepotřebujeme počítat ani žádné kalorie, nemůže být založeno na průmyslově zpracovaných potravinách. Tyto potraviny totiž tělo narušují a člověku se pak například nedostává zpětné vazby z center v mozku, které řídí pocit sytosti,“ vysvětlujete trenérka Tereza Kompánková. Velice snadno se tak stane, že budeme tloustnout a přitom nebudeme mít pocit, že bychom se přejídali.
Co z toho vyplývá? Že k pevnému zdraví a štíhlé postavě nám pomohou kvalitní a minimálně zpracované potraviny. Naopak ty nekvalitní mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad! „Nejíst špatně je jednoduše základ, který jsem se naučil už od babičky. Už od dětství mi připomínala, že jíst máme vše v rozumné míře a že přidávat čerstvé ovoce a zeleninu do každodenního příjmu má smysl. Strava je zkrátka stavebním kamenem dobrého bytí a jedna z možností, jak tělo a mysl udržovat v ideální kondici,“ říká závěrem Martin Kudera.