Co jíst na jaře
Většina českých plodin má sklizeň ještě daleko před sebou, a tak se může zdát, že máme výběr lokálních čerstvých surovin trochu omezený. Ovšem jako základ stravy může sloužit u nás vypěstovaná a uskladněná zelenina, a to především kořenová. Z masa využívejte kuřecí, telecí nebo jehněčí. A pak samozřejmě nezapomeňte na čerstvé byliny, květy a později také první jarní zeleninu, jako jsou ředkvičky, chřest apod.
Fenomén medvědí česnek
Další jarní bylinou s širokým polem využití je medvědí česnek. V posledních letech se z něj stal fenomén. Dostupné jsou už i mapy, kde si ho můžete nasbírat. Nejenže výborně chutná, ale obsahuje i řadu prospěšných látek. Má antibiotické a antioxidační schopnosti a je bohatým zdrojem vitamínu C a železa. Je to výborný prostředek při chřipce, nachlazení i dalších infekcích. Excelovat bude syrový i tepelně upravený.
Ke každému jídlu
Svými drobounkými lístky a lehce štiplavou pikantní chutí se vyznačuje řeřicha setá. Obsahuje množství beta karotenu a vitamínů C a B1 a také minerály draslík, hořčík, železo a vápník. Podporuje trávení a pomáhá při zánětech močového měchýře. Vařením hořkne, takže ji přidávejte do jídel ideálně až úplně na konci.
A samozřejmě skvěle obohatí studenou kuchyni. Není nic jednoduššího než si ji nasypat na čerstvý chléb s máslem, nebo jí ozdobit polévku.
Podobným způsobem můžete uplatnit třeba i pažitku, polníček nebo rukolu. Všechny tyto bylinky seženete v obchodě nebo přímo u sedláků.
Inspirace pro jarní menu
Kopřivový špenát se zastřeným vejcem
- 300 g listů z mladých kopřiv
- 1 větší bio cibule
- 2 stroužky bio česneku
- 1 lžíce bio másla
- 2 bio vejce
- 1 lžíce octa
- Sůl, pepř
Oberte listy z kopřiv, které můžete dopředu spařit, abyste se nepopálili. Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji zpěnit na másle. Česnek nakrájejte na plátky, společně s cibulí chvilku restujte a pak přidejte kopřivové listy. Osolte, opepřete a nechte je povadnout. „Špenát“ můžete podávat jako přílohu k masu nebo třeba se zastřeným vejcem. Takto si ho připravíte: Ve velkém hrnci ohřejte vodu na cca 80 stupňů Celsia (ve vodě jsou zatím jen malé bublinky) a přidejte do ní lžíci jakéhokoli octa. Udělejte vodní vír, do kterého z co nejmenší výšky vlijte vajíčko a pošírujte 3-4 minuty. Poté ho vyndejte a ponořte do nádoby se studenou vodou, aby neztuhnul žloutek.
Pesto z medvědího česneku
- 150 g bio medvědího česneku
- 100 ml olivového oleje
- 100 g oloupaných mandlí (alternativně lze použít i vlašské, piniové nebo kešu ořechy)
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- Sůl
Listy medvědího česneku omyjte, nechte okapat, pokrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Přidejte olej, sůl a rozmixujte na hustší kaši. Mandle nastrouhejte najemno a společně s parmazánem přidejte ke směsi. Tu pak důkladně promíchejte. Pesto můžete používat všude tam, kde jste zvyklí na to bazalkové. Skvělé je s těstovinami, na toastech, nebo v salátu caprese.
Řeřichová polévka
- 2 bio brambory
- 2 menší bio cibule
- 2 stroužky bio česneku
- olivový olej
- 400 ml bio vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
- 3 krabičky s bio řeřichou
- sůl
Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky o velikosti zhruba 1 cm, cibuli i česnek nadrobno nasekejte. V hrnci zlehka orestujte brambory, cibuli a česnek, přidejte vývar a vařte, dokud brambory nezměknou. Ochuťte solí. Natrhejte řeřichu i s částmi stonků a pokrájejte, přidejte do polévky a rozmixujte. Dále už nevařte. Na talíři ji můžete ozdobit zakysanou smetanou.
Kde je hledat
Naštěstí už není výjimkou, že bylinky v bio kvalitě se dají koupit i v běžném supermarketu. Produkty, které pocházejí z ekologického zemědělství a máme u nich zaručené, že při jejich pěstování nebyla použita žádná chemie (tedy žádná průmyslová hnojiva, chemické postřiky apod.), poznáte podle certifikovaného loga biozebry či biolistu. Bohatou nabídku najdete také na farmářských trzích i přímo u vybraných ekofarem. Některé mají dokonce e-shop, kde si vše můžete objednat a nechat doručit domů.
Zdroj: TZ Bio