Je přirozené, že zrak se vlivem stárnutí postupně zhoršuje. Jenže pozor, jsou tu i další aspekty, kvůli kterým člověk vidí rozmazaně, nebo může trpět šeroslepostí. Dle názoru expertů očím dvakrát neprospívá nezdravá strava, nadměrné používání počítače a mobilního telefonu, kouření či vystavování se UV záření bez slunečních brýlí. Ptáte se, jak vidění zachovat ostré a barevné? Své přírodní trumfy nabízí ájurvédská medicína. Tyhle prostředky by ve vašem jídelníčku neměly chybět!
Med a pepř, mocná kombinace
Těch, které by napadlo míchat pepř s medem, s největší pravděpodobností moc nebude. Ovšem spolupráce těchto domácích surovin podle všeho nese ovoce, neboť obě vykazují protizánětlivé vlastnosti. Seznámíte tyto prověřené ingredience i vy? Pravidelná konzumace prý svede zázraky…
Mango, exotické léčivo
O mangu je známo, že poskytuje prevenci před kardiovaskulárními chorobami, přispívá k regulaci cholesterolu a podporuje bezproblémové trávení. Končí tím seznam jeho pozitiv? Ani náhodou. Plod mangovníku, jenž tvoří základ asijské kuchyně, nabízí i nemalé množství vitaminu A. Ten je důležitý pro ostrý zrak, přičemž jeho optimalizovaná hladina v těle zabraňuje suchým očím a tlumí záněty. Nelze opomenout, že „áčko“ také hraje nezbytnou roli v rozlišování barev.
Vejce jako překvapivý parťák
Příznivci ájurvédské medicíny se domnívají, že vidění příznivě ovlivňují i v minulosti zatracovaná vajíčka, respektive žloutky. S tímto tvrzením souhlasí také vědečtí výzkumníci, kteří poukazují na jejich skutečně vysoký podíl luteinu, lecitinu a cysteinu. Tyto aminokyseliny a sloučeniny bojují proti závažným komplikacím, a to včetně šerosleposti, šedého zákalu, makulární degenerace či poškození sítnice. O důvod víc, proč pro vajíčka vyrazit do obchodu, nemyslíte?
Zdroje: 36 Fabulous Foods to Boost Eye Health; 10 Foods That Are Good for Your Eyes