Postrádáte energii nebo se chcete dožít vysokého věku? Odhalte tajemství zázračného nápoje buddhistických mnichů, jenž vás doslova probudí k životu!
Kustovnice čínská
Sušené ovoce, které se v tradiční čínské medicíně používá již více než 2000 let, obsahuje silné antioxidanty, jako jsou karotenoidy, lykopen, lutein a polysacharidy. Plody kustovnice čínské (goji) mají vysokou antioxidační kapacitu, tedy neutralizují volné radikály.
Badyán
Voňavý badyán má antibakteriální a uklidňující účinky. V některých zemích se i žvýká po jídle jako digestiv na „utišení žaludku“ – opak aperitivu. Posiluje organismus, zabíjí bakterie, je bohatý na antioxidanty, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, pečuje o zdraví srdce a přirozeně bojuje proti nachlazení a chřipce. Však v něm bydlí vitaminy A, C, D, B6, B12, ale také minerály vápník, želeno či hořčík.
Bobkový list
Bobkový list je plný sacharidů, bílkovin, vlákniny, tuku, vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, zinku, sodíku, mědi, selenu, manganu, vitaminů A, B, C a kyseliny listové. Kromě jiného podporuje imunitní systém, má silné antiseptické účinky, snižuje hladinu glykemického indexu, detoxikuje organismus nebo odstraňuje nadbytečnou vodu z těla
Hřebíček
Velké množství silice, pryskyřice, třísloviny, flavonoidy či olej. To je hřebíček, jehož účinky jsou taktéž legendární. Ničí bakterie a posiluje imunitu, snižuje bolest, dezinfikuje a pročišťuje. A co v nápoji nesmí chybět?
Zázvor
Zázvor má protivirové účinky, působí proti překyselení organismu i žaludku, považuje se za prevenci civilizačních chorob, která prospívá trávícímu systému, podporuje srdce i ledviny, pozitivně ovlivňuje hormonální systém a umí spoustu dalších prospěšných věcí. Celkově obsahuje zázvor stovky látek, podstatné však je, že některé z nich, jmenovitě třeba gingerol, mají prokazatelně blahodárný vliv na zdraví. A jak je to se slibovaným životabudičem?
Buddhistické tajemství dlouhověkosti
Do hrnce vhoďte pár kousků kustovnice (malou hrst), 3 kusy badyánu, stejné množství bobkového listu a hřebíčku. Kořen zázvoru (dlouhý asi tak 1 až 2 centimetry) nakrájejte na plátky. Vše zalijte 1 litrem vody a povařte zhruba 10 minut. V průběhu dne popíjejte po doušcích.
Zdroje: Eating like a Buddhist priest will add years to your life; 7 Anti-Inflammatory Reasons to Drink Chai Tea