Citrusové plody
I když je ovoce zdravé, pokud pojídáte často pomeranče, mandarinky, grapefruity a jiné citrusové plody může to vést k nenávratnému poškození zubní skloviny. „Ovoce obsahuje spoustu vitamínů a je pro tělo bezesporu velkým přínosem, ale měli bychom být s jeho konzumací opatrní, protože obsahuje také cukry a kyseliny. Obojí má ve velkém množství pro zuby nežádoucí důsledky,“ varuje zubní lékař MDDr. Tomáš Machač, odborný garant přírodních produktů v péči o ústa SPLAT.
Největší problém pak podle něho představuje kombinace příliš časté konzumace citrusů se zlozvyky jako je skřípání a zatínání zubů. V takovém případě může dojít k nevratnému poškození a opotřebení zubů. To ale neznamená, že nesmíte jíst citrusy. Stačí je jíst s mírou, po každé konzumaci citrusů vypláchnout ústa vodou a nechat ústa a zuby tzv. vzpamatovat.
Zajímavost: Věděli jste, že když sníte kyselé ovoce, měli byste chvíli počkat, než si vyčistíte zuby? Kyseliny obsažené v ovoci při čištění kartáčkem zubům velice škodí a narušují kompaktnost skloviny.
Žvýkací a tvrdé bonbóny
Cukr je jednou z látek, která podporuje vznik zubního kazu, jelikož bakterie mají rády sladké prostředí. Plak z cukrovinek, který se na zubech tvoří, je tak pro ně ideálním prostředím.
„Ze sladkostí jsou nejhorší lepivé cukrovinky jako turecký med, karamely, gumoví medvídci, měkké ovocné bonbóny a podobné sladkosti. Tyto měkké bonbóny se přilepí na zuby a do mezizubních prostor, kde se drží dlouhou dobu a umožňují bakteriím v ústech hodovat na dodaném cukru,“ upřesňuje zubní lékař Machač.
Lépe na tom však nejsou ani tvrdé (cucací) bonbony, které se sice nelepí na zuby tolik jako ty měkké, ale protože se pomalu rozpouštějí v ústech a oslazují ústa po několik minut, mají bakterie spoustu času vyprodukovat nebezpečné kyseliny. Většina takových bonbonů je navíc ochucena i kyselinou citronovou, která poškozuje zubní sklovinu.
Sladké limonády
Stejně jako cukrovinky škodí zubům i sladké limonády. Nicméně podle odborníků to není pouze cukr, který stojí za zvýšenou kazivostí zubů.
„Například v perlivých nápojích mají na chrup negativní vliv kyseliny. Z toho důvodu zuby poškozuje i pití tzv. dietních nápojů bez cukru. Obsahují totiž kyselinu citrónovou a fosforečnou, které narušují zubní sklovinu,“ vysvětluje Ing. Zuzana Heiník Bělová, výkonná ředitelka společnosti BELdental.
V případě, že se bez těchto limonád nedokážete obejít, vypláchněte si ústa vodou nebo dejte si je společně s obědem, který kyseliny částečně neutralizuje a jeho žvýkání mechanicky očišťuje zuby. Nejvhodnější je pro tyto účely čerstvý salát.
Kyselé okurky
Kyselé okurky či kyselé salátové zálivky jsou oblíbeným doplňkem k mnohým českým jídlům, jenže zároveň jsou podle stomatologů jednou z nebezpečných potravin pro chrup.
„Kyselé okurky mají na svědomí opotřebování zubů, přičemž z hlediska skloviny je nejhorší kyselina v octu,“ varuje Ing. Zuzana Heiník Bělová.
Zároveň však dodává, že většina z nás nejí kyselé okurky tak často, aby to výrazně ovlivnilo naše dentální zdraví. Není nutné se jim zcela vyhýbat. Doporučením je nejíst kyselé okurky, či jiné pokrmy naložené v octu, každý den a hlavně si po každém takové jídle vypláchnout ústa vodou.
Slané pokrmy
Kromě sladkého a kyselého mají negativní vliv na chrup i slané pochoutky. Není to však primárně sůl, která způsobuje zubní kazy. „Většina slaných pochutin, jako jsou různé krekry, sušenky, chipsy a další, obsahují rafinované sacharidy, které se přetvářejí v ústech na cukr a poskytují tak krmivo pro bakterie. Ty patří mezi hlavní viníky zubních kazů. Mimo to přispívá ke vzniku zubního kazu kašovitá hmota, která se kousáním krekrů vytvoří a usazuje se na stoličkách a v mezizubních prostorech,“ doplňuje Bělová.
Zajímavost: Věděli jste, že pro zuby je nebezpečné i celozrnné pečivo? Z nutričního hlediska je kvalitní celozrnné pečivo tou nejlepší volbou, ale obsahuje i spoustu sacharidů a k tomu semínka, která zůstávají v mezizubních prostorech. Pokud je včas neodstraníte, můžou být příčinou odvápnění skloviny a důsledkem může být vznik zubního kazu.
Káva a čaj
Nadměrné pití kávy, černého čaje, ale i kolových nápojů způsobuje nevzhledné skvrny na zubech. Nejde ale pouze o estetickou stránku věci. Zuby s těmito skvrnami mají obvykle větší sklon k tvorbě plaku. „Pokud vám po častém pití kávy a čaje dochází k zabarvování zubů, mělo by to být pro vás signálem, že zubní plak není dobře vyčištěn kartáčkem. Například i použitím kvalitních zubních past můžete efekt čistých a hladkých zubů udržet déle i při pití vaši oblíbené kávy či čaje,“ doporučuje Machač.
Červené a bílé víno
Pozor si dejte i na pití vína. Červené víno obsahuje látky zvané chromogeny, které produkují pigmenty, které zabarvují zuby. Taniny obsažené v červeném víně navíc mají tendenci vysušovat ústa, zuby tak mají sklon se více zabarvovat. Zubní lékař MDDr. Machač však upozorňuje na to, že není pravda, že špatný vliv na zuby má pouze pití červeného vína.
„Alkoholické nápoje jsou vzhledem k obsahujícím kyselinám a cukrům pro dlouho nevyčištěné zuby pohromou. Kromě toho i bílé víno může přispívat ke skvrnám. Oba druhy vína totiž obsahují erozivní kyselinu, která umožňuje skvrnám z jídla nebo pití proniknout hlouběji do zubní skloviny. Obecně tyto kyseliny narušují pH v ústech, a umožňují tak kyselinám vytvářet ideální prostředí pro množení bakterií způsobujících zubní kaz,“ říká na závěr odborník.
Zdroj: TZ Splat + TZ BELdental