Místo ve všem jídelníčku by měla mít především kvalitní zelenina, kterou doplníte hodnotným sýrem nebo steakem v bio kvalitě. Bio farmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství vám zejména na jaře a pak v létě nabídnou širokou škálu plodin, ze kterých připravíte pokrmy různých barevných variací i chutí. Ovoce i zelenina se pěstují na zcela přírodní bází a při ošetřování se nepoužívají chemické postřiky ani průmyslová hnojiva. Kvalitní biopotraviny najdete také v obchodech, poznáte je podle označení logy biolistu nebo biozebry.
Kromě hovězího, skopového a vepřového masa se rozšiřuje také nabídka bio kuřecího masa, které se skvěle kombinuje právě se saláty.
„Kuřata v ekologickém zemědělství rostou i více než 80 dní, což je pro všechna kuřata jejich přirozená doba, kterou potřebují k růstu. Bio kuře za 30 dní nevyroste. To se samozřejmě odráží ve struktuře a kvalitě masa, ale také v ceně, protože se bio kuřata prostě krmí do porážkové hmotnosti někdy i 3x déle než kuřata konvenční, a navíc krmivo musí být samozřejmě také bio,“ doplnila Kateřina Urbánková, manažerka Svazu ekologických zemědělců.
Nebojte se experimentovat
Nesoustřeďte se ve svých salátových receptech pouze na klasiku, jako jsou nakrájená rajčata, papriky anebo okurky. Nebojte se experimentovat a přidejte také oříšky, fazole, cizrnu, bulgur, pohanku nebo jáhly. Dodají salátu komplexní sacharidy, které vás zasytí.
Doplnit můžete i různá semínka, ať už sezamová, lněná nebo slunečnicová. Na závěr nezapomeňte na koření, se kterým to moc nepřehánějte, abyste nezahlušili chuť zeleniny. Nesmí chybět také kvalitní bio panenský olivový olej.
Buddha bowl s kuřecím masem
Vyzkoušejte čím dál oblíbenější Buddha bowl neboli „misku hojnosti“. Nemusíte se držet konkrétního receptu, ale měli byste dbát na vyvážený poměr zeleniny, obilnin, proteinu ve formě masa nebo oříšků a také semínek, které Buddha bowl krásně ozdobí.
Ingredience:
- 2 bio kuřecí prsa
- 1/2 bio květáku
- 1 bio červená paprika
- 1 bio mrkev
- 3 bio ředkvičky
- ¼ bio brokolice
- bio salát
- 1 bio citrón
- 1 hrnek bio pohanky
- 1/4 lžičky sušeného česneku
- 3/4 hrnku bio kokosového mléka
- 2 lžíce bio sójové omáčky
- bio olivový olej
- bylinky dle chuti
- sůl
- pepř
- sezam nebo jiná semínka v bio kvalitě na posypání
Květák, papriku a mrkev očistíme, nakrájíme na menší kostičky nebo plátky a rozložíme na plech. Okořeníme solí, pepřem a posypeme sušeným česnekem. Přidejte olivový olej a nechte chvíli odpočinout. Mezitím si připravte kuřecí prsa. Očistěte, přidejte sůl a pepř. Následně pomalu vmasírujte olivový olej a položte společně se zeleninou na plech. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 25 minut při teplotě 200 °C. Mezitím si připravte pohanku (vařte ji na mírný plamen 5 minut a poté pod pokličkou nechte v teple dojít do měkka) a brokolici, kterou spařte vroucí vodou.
V malém hrnci rozehřejte kokosové mléko, citrónovou šťávu a případně sójovou omáčku. Vařte, dokud se směs nespojí, poté odstavte. Natrhejte čerstvý salát v bio kvalitě a přidejte ho do připravené misky. Z trouby vyndejte plech se zeleninou a masem. Nechte chvíli odpočinout a poté maso nakrájejte na plátky a rozdělte do připravených mís. Přidejte zeleninu, pohanku, omáčku a posypejte sezamem nebo jinými semínky. Do mísy je možné přidat různé varianty zeleniny. Skvěle chutná také kapusta nebo ředkvičky.
Zdroj: TZ Svaz ekologických zemědělců / Bio