Japonská terapie vodou. Už jste o ní slyšeli? Během rána či dopoledních hodin, těsně po probuzení a před vyčištěním zubů, vypijete 4 sklenice vlažné vody (či 640 mililitrů). Po této dávce se 45 minut nic nejí a ani nepije. Dáte-li to, pokračujete v běžném denním programu – vlažnou vodu však popíjíte i u všech hlavních jídel. (Mezi tuhou stravou a větším množství vody se doporučuje pauza aspoň 2 hodiny.)
Voda. Živá a všemocná?
Praxe uvádí, že uvedený způsob dokáže léčit řadu problémů, od zácpy a vysokého krevního tlaku až po cukrovku 2. typu a rakovinu. Mnoho z těchto tvrzení však není podpořeno vědou. Japonští léčitelé si však stojí za tím, že díky vodoléčbě se dá za 10 dní zbavit zácpy, za 30 dní vysokého krevního tlaku nebo diabetu 2. typu. Na rakovinu je údajně potřeba 180 dní „zálivky“. Ať už tomu věříte nebo ne, lékaři radí vzít rozum do hrsti.
Když optimismus není na místě
Voda u zácpy a krevního tlaku skutečně může pomoci, ale co se týče rakoviny nebo cukrovky, přílišný optimismus není na místě. Zvýšený příjem vody však zajišťuje optimální funkce mozku, trvalou hladinu energie, regulaci tělesné teploty a krevního tlaku. „Závlaha“ bojuje i proti bolestem hlavy a ledvinovým kamenům. Další výhodou je, že voda podporuje pocit sytosti, což znamená nižší energetický příjem přijatý z potravy. Ušetříte tak několik desítek i stovek kalorií denně! Připravte se však i na možné zdravotní komplikace.
Může vás i zabít
Pokud pijete nadměrné množství vody (myšleno v krátké době), může dojít k intoxikaci nebo nadměrné hydrataci. Je to způsobeno hyponatrémií, nízkými hladinami soli v krvi, která vzniká zředěním soli vinou nadměrného množství tekutin. Mezi lidi se zvýšeným rizikem patří vytrvalostní atleti a osoby zneužívající stimulační drogy. V pozoru by měli být i ti, kdo mají potíže s ledvinami.
Abyste byli v bezpečí, nepijte více než 4 šálky (1 litr) tekutiny za hodinu. Toto je maximální množství, které mohou ledviny zdravého člověka zvládnout. Vhodné je i přihlédnutí k teplotě vody. Ta studená snižuje gastrointestinální teplotu a u některých jedinců se podílí na zvyšování krevního tlaku.